2018-11-11 06:17:52• hírek • MTI

Mesterséges intelligencia segít az Alzheimer-kór felismerésében

Az amerikai kutatók által kifejlesztett mesterséges intelligencia az agy anyagcserezavarát képes felismerni, amely alapján az Alzheimer-kór folyamatát lassítani vagy akár megállítani is lehet.

A Kaliforniai Egyetem tudósai olyan programot fejlesztettek ki, ami felismeri a beteg agyában zajló metabolikus (anyagcsere) változások jeleit. Kutatásuk során a betegséggel diagnosztizált több mint ezer páciensről készült mintegy 2100 felvételt használták fel.
 

A betegség okozta jelentős agyi károsodások már évekkel azelőtt kialakulnak, hogy a tünetek, például a memóriaveszteség vagy az értelmi képességek csökkenése jelentkeznének. A betegek egyetlen reménye a korai felismerés.
 

Bár időre van szükség, hogy a kifejlesztett mesterséges intelligencia elérhető és használható legyen, a kutatók szerint nagy lehetőségeket rejt és reményt nyújt. Jae Ho Sohn, a tanulmány egyik szerzője elmondta, ha az Alzheimer-kórt akkor diagnosztizálják, amikor már megnyilvánulnak a tünetei, az agyi veszteség már olyan jelentős, hogy túl késő a közbeavatkozáshoz. A korai észlelés lehetőséget nyújt a kutatóknak, hogy megfelelő módszert találjanak a kór lelassítására vagy akár megállítására is – tette hozzá.


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: